Subirats

Prenent el nom de l'antic castell que defensava al segle X la marca penedesenca, el municipi de Subirats agrupa un conglomerat d'entitats de població disperses pel terme municipal. Trobar-les totes no és una tasca fàcil pels forasters, però intentar-ho promet una descoberta de la comarca a través de les vinyes i les grans vies de comunicació, a través del silenci del camp i el soroll del trànsit de vehicles.

Can Rossell

No s'ha de confondre la caseria de Can Rossell amb la urbanització de Can Rossell, tot i que sobre el mapa estan força prop l'una de l'altra i hom pot equivocar-se amb facilitat. Hi arribo després d'un passeig matinal a Sant Sadurní d'Anoia i amb la ferma intenció de visitar tot el terme municipal que em sigui possible.

Cantallops

Cantallops és un poble partit entre dos termes municipals: la part oriental pertany a Subirats, i l'occidental a Avinyonet del Penedès.
Es troba al bell mig de la carretera N-340, que en aquest punt segueix força transitada, i dificulta estacionar més o menys bé i fer la fotografia. Sort d'un accés a Can Rovira que em permet el temps necessari per treure la càmera i fer la instantània.

El Pago

El Pago, abans anomenat el Portatge, és un llogaret el topònim del qual passa força desapercebut pel conductor. De fet, a la xarxa, per exemple, no en trobareu gaire informació, però tothom que circula per la N-340 en aquest tram acaba recordant-lo d'una manera estranya. Tampoc resulta fàcil fer cap fotografia en els diversos cartells, allunyats i amb guarda-rails protegint-los.

Lavern

A molts usuaris que utilitzen el servei de Rodalies de Catalunya reconeixeran el topònim per la seva parada de trens, entre La Granada i Sant Sadurní d'Anoia. A més a l'estació hi ha l'oficina de turisme del municipi. No obstant això, venint per carreteres secundàries, rodejat de vinyes a banda i banda, la imatge és molt més àmplia, malgrat no quedi reflectit a la fotografia.

Altres entitats de població de Subirats (al blog)


Els Casots

Ordal

3 comentaris:

  1. Hola!

    La primera fotografia, on vas trobar el mapa, és al nucli de Can Rossell. Aquests plànols són a tots els nuclis i a més a més de figurar els diferents camins i carreteres que travessen el municipi, hi són les Rutes Vitivinícoles que es poden recórrer a peu, en bicicleta, a cavall, segway o fins i tot amb un automòbil de 1985... :-)

    Vas enganxar un dia molt lleig. Amb sol el paisatge canvia totalment. Et convido a tornar-hi!

    ResponElimina
  2. Depèn d'on vinguis però la carretera entre la C-243, la carretera que connecta Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia, i la N-340, que també travessa paral.lelament el terme de Subirats, hi ha dues vies interiors que et permet fer un circuit. Tot i així hauràs de passar per Sant Sadurní per completar-ho per no tornar per on has vingut. És inevitable doncs el terme municipal de Subirats és molt gran.

    Hi han 15 nuclis a Subirats. Et faltaria Can Rovira, Sant Joan i les urbanitzacions de Muntanya Rodona, Casablanca i Can Rossell.

    Esperem que aquesta informació t'hagi ajudat!

    ResponElimina
  3. també li falta sant pau d'ordal que es troba entre lavern i ordal a la carretera BV-2428 aproximadament al km2 de la carretera, que és el poble a on està l'ajuntament. Subirats és una montanya a on hi ha el castell de subirats que pel que he sentit el van construir els arabs però no se si es del tot cert.

    Salut i que et vagi molt bé el viatge!

    ResponElimina