Planoles

Sobre el municipi | Població: 288 habitants (2010) | Superfície: 18,75 km2
Entitats de població*: Planès · Planoles
26 de febrer de 2010 a les 15:52 | Valoració: CC
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 11: Collada baixa
Número de fotografies: 2
Distància recorreguda: 7,2 km
Temps transcorregut: 16 min

En plena collada de Toses el municipi de Planoles sembla, fent-li un primer cop d'ull, que hagi de caure, perquè s'estén pendent avall pels vessants més al sud de la serra d'Estremera.
Malgrat el desnivell, el topònim deu el seu origen al llatí Plenitioles, que vol dir "planes petites" i que explica els diferents veïnats que han crescut al voltant del nucli urbà. Com si els planolencs haguessin volgut aprofitar qualsevol pam pla per fer-hi una casa, cadascuna a una alçada diferent de la del costat. No obstant això, vist tot el conjunt, la combinació entre civilització i natura resulta força equilibrada amb el paisatge.
Per altra banda, si passegeu pels carrers del centre de Planoles us adonareu que sembla que estiguin, a la seva manera, sospitosament endreçats, i també força nets. No és cap casualitat, ja que el turisme és una prioritat aquí, ja sigui cuidant l'aspecte del poble o bé recuperant o festes tradicionals gairebé oblidades que ara reneixen amb força, com la "truitada" o festa de la truita per dilluns de pasqua.
Tot un contrast, aquest de tradició amb modernitat, que reflecteix el poble també a nivell urbanístic, entre les cases antigues de tota la vida, amb les noves, turístiques, i algunes luxoses, edificacions.

* Entitats de població descartades (d'acord amb els criteris d'admissibilitat d'aquest projecte)

Aspre, a l'enciclopèdia, no té article propi. En l'article de Planoles és denominat com a conjunt de masos, i s'inclou dins de l'Avetar, topònim que no apareix pas al Nomencat. Pel que fa a Can Croells i el Serrat, tot i que el Nomencat l'agrupa en una sola entitat, l'ICC distingeix sobre el mapa dos veïnats. També són considerats veïnats Can Fosses i les Casetes -que inclou aquesta denominació al cartell-. Pel que fa al Molí l'única referència trobada és en l'article de Planoles a l'enciclopèdia, però no apareix ni al web de l'ICC ni al mapa del terme municipal. Finalment, el Puig és considerat un veïnat, si bé en l'article de Planoles és esmenat com a nucli.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada