Baldomar


La història de Baldomar és la d'un poble que sempre s'ha sobreposat a les adversitats que la història li ha anat procurant al llarg del temps. Possiblement d'origen àrab, Baldomar neix en la frontera en guerrejaven àrabs i carolingis per allà el segle VIII i tingué durant molt temps personalitat pròpia fins que l'any 1920 s'agregà a Artesa de Segre. No els devia fer gaire gràcia aquesta cessió ja que no trigaren a crear la seva junta administrativa, que encara avui es manté en forma d'entitat municipal descentralitzada.

Per altra banda, Baldomar fou sempre terra de vinya, però la fil·loxera del segle XIX féu desaparèixer pràcticament els ceps. Tot i això, recentment una iniciativa privada ha aconseguit tenir-ne de nou i ha obtingut la denominació Costers del Segre.
Un cartell, al costat de l'entrada del poble, encara recorda l'última desventura de Baldomar: la riuada del 1994 del Boix, que es va endur el pont de l’entrada del poble. I entre tanta història, Baldomar amaga al nucli urbà un petit museu arqueològic i paleontològic, inaugurat l'any 1970, on exposen troballes fetes en diferents jaciments de la comarca.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 13: Josep Maria Sala
Etapa: VernetBaldomar
7 min   3,4 km   3
7/III/2010 a 11:59   CCC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada