Preixana


Per l'única carretera en condicions que connecta el poble amb les principals vies de comunicació, una rotonda amb una moto penjada és l'avantsala de l'arribada al nucli urbà de Preixana. És un reclam del Circuit de Motocròs de Catalunya, que es troba molt a prop d'allà.
Malgrat que hi ha restes trobades que indiquen la presència ibera, el topònim té un origen incert però una mica més modern. Les diverses teories parlen d'un nom de dona, Prisciana, que hauria donat nom al poble.
La pedra és la protagonista d'aquest poble des de que se'n recorda la seva existència, i el prestigi dels picapedrers preixanencs ha sigut conegut arreu del territori. El fruit del treball de les pedreres existents queda reflectit en les cases dels carrers. Cal Xammar n'és un bon exemple, però cal fixar-se també en els detalls en portes, capitells o escuts senyorials per descobrir-ne aquestes petites joies patrimonials. Més enllà del nucli urbà, l'església parroquial de Santa Maria i el cementiri vell també són una bona mostra de la feina feta amb la pedra aquí.
A part de l'església, Preixana reserva un paper especial a l'ermita i el parc de la Mare de Déu de Montalbà, situada a dalt d'un turó i cuidada per un patronat des del 1962. La llegenda diu que un pastor trobà una mare de Déu allà i, en no poder-se-la endur, s'acabà construint l'ermita allà on es feu la descoberta. Des del 1971 s'hi celebra amb entusiasme el dilluns de pasqua, acompanyat de la tradicional mona i amenitzat per la celebració d'un aplec sardanista.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: BellpuigPreixana
8 min   4,4 km   4
25/III/2010 a 13:56   CCC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada