Salgot, el gust de la tradició més familiar


Situada al municipi d'Aiguafreda, l'Ecogranja Salgot recupera una antiga pedrera abandonada per transformar-la en un model de producció innovador alhora que permet a tothom que ho vulgui una aproximació a la ramaderia ecològica.
La visita, guiada per la Dolors Salgot, néta del qui va ser el fundador d'aquesta casa d'embotits, comença amb un breu audiovisual que ens situa dins el context familiar i local de l'empresa i que, en acabar, ens permet gaudir d'una magnífica primera vista panoràmica del Montseny.
Tot seguit, el recorregut ens porta per les diverses instal·lacions de la granja, les quals no només destaquen per la seva innovació en el disseny —modern, sobri, i perfectament integrat en l'entorn del qual forma part— sinó per ser un clar model de sostenibilitat. Els porcs, barreja de "Landras" i "Duroc"- gaudeixen d'amplis espais on mengen i descansen, i fins i tot d'un pati d'exercici que els permet passar llargues estones a l'aire lliure si la climatologia ho permet.
Si bé tots els animals són supervisats detingudament des del seu naixement, les truges reben a més un tracte especialment curós al llarg de tot el procés d'embaràs i de criança, donant lloc una varietat de porc que fa possible l'elaboració d'un producte totalment artesanal i ecològic de la màxima qualitat.
La visita per la granja permet, a més, aturar-se en diferents punts per gaudir del paisatge i entendre'l una mica millor, ja que hi trobem diferents cartells explicatius sobre la geografia i la flora del parc natural del Montseny, i conclou amb una degustació d'embotits propis –el colofó ideal per a aquest recorregut que no només ens porta per unes instal·lacions d'última generació sinó per un projecte familiar i de país.
La granja és un model de savoir faire en tots els aspectes: mostra una gran sensibilitat per l'entorn, un gran respecte pels animals, els autèntics protagonistes de la visita, i a més fa evident la vinculació emocional de l'empresa amb Aiguafreda, al centre de la qual Salgot va obrir la seva primera botiga fa més de vuitanta anys.
La resta d’activitats relacionades amb el porc —com ara el sacrifici i l'elaboració de l’embotit— tenen lloc a la comarca, fent de Salgot un bon exemple de producte de proximitat que, per la seva qualitat i creixent demanda, ara és més accessible després d'un procés d'ampliació en la seva distribució.

A tenir en compte:
Podeu consultar la pàgina web per concertar visites. Si sou un grup relativament nombrós, podeu concertar una visita especialment per vosaltres. Molt recomanable com a activitat en família, tot i que també organitzen visites per a escoles. Podeu adquirir el productes de la gamma Salgot Ecològic allà mateix.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada