Santa Maria de Miralles


En un cartell discret, de passada per la carretera C-37, queda escrit el nom del municipi sense poble de Santa Maria de Miralles.
Més enllà del concepte de disseminat per definir la inexistència d'un nucli urbà, la visita al terme municipal és un laberint de camins sense senyalitzar. Tot un repte pel viatger de fora.
El mateix cartell dóna una pista a l'alçada del quilòmetre cinquanta. L'ajuntament, com un edifici més, es presenta a l'esquerra de la carretera sense cap rastre administratiu que l'identifiqui. A l'altra banda, l'església de Sant Romà s'aparta prou de la vista com per passar desapercebuda en trànsit. És el més semblant al centre urbà del municipi. La resta cal buscar-la per la vintena llarga de metres quadrats que conformen el l'extensió d'aquest municipi.
En un d'aquests camins amagats, un desnivell notable però curt en distància descobreix el passat de Santa Maria de Miralles. Les quatre parets que queden del castell donen nom i origen a Santa Maria de Miralles. Són testimoni mut de la història de la zona durant més de deu segles. Sota el castell, l'església romànica de Santa Maria, discreta però més ben conservada que el castell.
Uns metres més enllà, al sud, s'insinuen les restes de cinc habitatges que, a més d'inaugurar el poble primerenc, ajudaren a fer de muralla al conjunt de la població. Destaca especialment la torre més a l'est, la més vistosa. Per una vegada aconsegueix prendre el protagonisme als castells i esglésies que acaparen habitualment la descripció dels pobles.

Detalls del Viatge

Disseminat
Ruta 17: Una petjada per l'Anoia
Etapa: OrpíSanta Maria de Miralles
27 min   16,8 km   4
25/III/2010 a 17:20   CCC
Les fotografies de l'entrada, llevat de la inicial, corresponen a una visita realitzada amb posterioritat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada