Les Oluges


De resultes del progrés del segle XIX, que portà nous habitants i noves cases, el veïnatge que durant segles existí entre l'Oluja Sobirana i la Jussana esdevingué finalment un sol poble, les Oluges.
D'aquesta separació històrica en resten, entre d'altres, els respectius castells. El de l'Oluja Alta passa gairebé desapercebut al costat de la capella de Sant Salvador, a la plaça del Castell. No obstant això, l'emplaçament, recollit, amb algun banc per seure-hi, permet un vista tranquil·la al sud. Un racó magnífic per fer una pausa amb la sensació d'haver fet una petita troballa al poble.
Per altra banda, el castell de l'antiga Oluja de Baix, en una conjunció de dues torres desiguals, presideix la plaça major. Manté l'empremta del domini dels comtes de Cerdanya al segle XI i fou origen del nom del llinatge que correspon al topònim del poble. Molt a prop l'església de Santa Maria acompanya el castell.
Des de l'entrada al nucli urbà aquesta diferència no es veu. La vista general mostra unes quantes cases que es recolzen les unes sobre les altres en un turó. És en el moment de caminar pels primers carrers, enrevessats, que la curiositat forastera comença a qüestionar-se aquest desordre urbanístic. El destí de dos pobles separats que acabaran unint-se deixa petites cicatrius però un exercici d'observació molt interessant.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: CerveraLes Oluges
37 min   6,9 km   1
31/III/2010 a les 11:46   CC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada