Arbeca


Si bé l'origen del topònim és incert, el nom d'Arbeca és present en dues referències del costumari popular català. La primera, alimentícia, parla de la varietat de les oliveres arbequines, que produeixen un oli verge d'una qualitat reconeguda. Diuen que el duc de Medinaceli les apreciava tant fins al punt d'exportar-les a Palestina.
La segona, arcaica, era un manera indirecta de mofar-se del duc de Cardona, que tenia el palau residencial en aquesta vila. Sembla que, donada la situació geogràfica de l'indret, era dels darrers a assabentar-se de les decisions que prenien les Corts Catalanes:
—Sembla que vinguis d'Arbeca —ha acabat sent l'expressió oral.
La importància d'aquest municipi no rau només en això. De les més poblades de la comarca de les Garrigues, aquestes terres visqueren en l'època medieval un apogeu empès per un enorme castell construït aleshores, del qual encara en queden restes visibles al cim del turó.
Passen els segles, desapareixen els nobles, s'aplica la desamortització i arribats als nostres dies l'agricultura, sempre present i encara majoritària, comença a deixar pas a petites indústries i un incipient sector terciari.


Detalls del Viatge

Vila
Ruta 8: Un tast de la plana
Etapa: PuiggròsArbeca
15 min   9 km   2
20/I/2010 a 11:31   CCC+

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada