Solivella


La capital del xipella, subdialecte català, apareix tot d'una enmig de la C-14 entre Montblanc i Tàrrega. Tot i que hi ha restes de poblacions romanes, els documents escrits donen fe del poble des fa més de vuit-cents anys. El situen a recer de l'antic castell, per la part oriental. Aquest castell fou el més rellevant construït mai al terme municipal però el descuit perllongat amb el pas del temps n'ha minvat el seu esplendor. Fins i tot, l'any 1915, fou víctima de la dinamita. El que en queda avui en dia és visitable i ha sigut declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Diu la llegenda que l'any 1475 un pastor anònim trobà per aquestes terres una imatge de la Mare de Déu del Tallat. Se'n féu un santuari i la seva situació fronterera entre la Conca de Barberà i l'Urgell desembocà en un pugna entre Poblet, Solivella i Rocallaura, esdevenint aquest últim posseïdor de la imatge en l'actualitat.
Més enllà del patrimoni religiós, el poble tingué a finals del segle XIX el seu període de major expansió. Aquella bonança encara és visible en bona part de les seves edificacions. Tingué bona part de responsabilitat, segurament, la tradició vinícola del poble, que és el conreu principal. No hi ha millor manera d'acompanyar un bon vi que amb un bon àpat, i l'aparició de diversos restaurants en són una prova palpable.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 6: El dia de demà
Etapa: BlancafortSolivella
9 min   6,6 km   2

← Fotografia original:
10/I/2010 a les 12:08   C

La fotografia de l'inici correspon a una visita realitzada amb posterioritat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada