Toses

Sobre el municipi | Població: 155 habitants (2010) | Superfície: 57,88 km2
Entitats de població*: Dòrria · Fornells de la Muntanya · Nevà · Toses
26 de febrer de 2010 a les 16:49 | Valoració: CC
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 11: Collada baixa
Número de fotografies: 4
Temps transcorregut: 8min
Distància recorreguda: 3,1 km

Toses és conegut per donar nom a la collada, via alternativa per arribar a la Baixa Cerdanya sense passar pel peatge del túnel del Cadí. No obstant això, a partir de Planès hom pot triar per seguir la collada o desviar-se per la carretera GIV-4016 i travessar els diferents pobles que mantenen viva aquesta vall -llevat de Dòrria- en el que des d'aquí s'ha batejat com a "collada baixa". Les diferències entre aquesta opció i l'original són menys revolts, amb la sensació que el camí es fa més ràpid, però el camí es fa més estret i en dos passos per sota un pont la visibilitat és nul·la. Toqueu el clàxon per si de cas!
Tal com es distribueixen les cases del nucli urbà de Toses, venint de l'est, sembla que si esperessin el visitant, des de dalt estant, espiant-lo, donat que la carretera queda per sota de les cases, talment com penjades en el fort pendent que té la muntanya en aquesta part. És el poble més alt de la comarca i ha estat víctima de la seva situació propera a la frontera amb França. Qui sap totes les guerres i batalles que han passat per aquí i que ningú coneix llevat de les muntanyes, testimonis muts d'excepció, i la sempre controvertida línia ferroviària de Barcelona a Puigcerdà que té parada a aquí.
_
Fornells de la Muntanya
26 de febrer de 2010 a les 16:41 | Valoració: CC
Detalls del viatge
Ruta 11: Collada baixa
Número de fotografies: 2
Temps transcorregut: 14min
Distància recorreguda: 5,2 km
Detall del cartell
Enmig del terme municipal de Toses apareix el poble de Fornells de la Muntanya. Per accedir-hi des de la carretera GIV-4016 cal passar per dins d'un cub de formigó que fa de base perquè per sobre hi circuli la via del ferrocarril. En passar-lo, cal girar ràpidament a la dreta i vigilar que no vingui ningú de cara. Tota una experiència. Mes enllà de l'anècdota, a Fornells de la Muntanya hi ha el curiós Museu del Pastor, on s'hi exposen un munt d'estris d'una altra època que serveixen per imaginar amb quines eines treballaven els pastors per tractar el bestiar.
Per esvair dubtes sobre la validesa de la fotografia pel projecte, podeu veure'n al costat una altra feta just davant on poden llegir-se millor les lletres del topònim. Qui havia de pensar que el Sol de muntanya pogués arribar a cremar les lletres d'un cartell?
_
Nevà
26 de febrer de 2010 a les 16:03 | Valoració: CC
Detalls del viatge
Ruta 11: Collada baixa
Número de fotografies: 3
Distància recorreguda: 4,5 km
Temps transcorregut: 11 min

Tot i que el poble de Nevà ha estat sempre lligat a Toses, la història li reconeix el seu caràcter independent tant des del punt de vista històric, on referències trobades el situen contemporani a Toses i aleshores ja gaudia d'autonomia parroquial plena, com geogràfic, ja que és l'únic del terme municipal que es troba a la banda oposada de la vall. A més, per arribar-hi, l'itinerari recomanat és la carretera GIV-4015, que trobareu si entreu al municipi de Planoles, al sud del nucli urbà. Una carretera veïnal una mica estreta, on haureu de guaitar que no us vingui algú del poble de cara una mica accelerat, us portarà a una plaça que dóna la benvinguda al nucli i serveix com a lloc indicat per aparcar el vehicle i seguir el camí tot un fent un passeig gaudint del passeig.
Avís per a viatjants: sí creieu que a través de Nevà arribareu a Toses, descobrint per què aquesta ruta és anomenada "collada baixa", us equivocareu, perquè la ruta bona és per Planès. Els topònims i els codis de les carreteres s'assemblen força, d'aquí segurament prové la confusió.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada