Sant Martí de Riucorb

Sobre el municipi | Població: 685 habitants (2010) | Superfície: 34,9 km2
Entitats de població: El Vilet · Llorenç de Rocafort · Rocafort de Vallbona · Sant Martí de Maldà
_
El Vilet
20 de gener de 2010 a les 12:25 | Valoració: CCC
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 8: Un tast de la plana
Número de fotografies: 4
Temps transcorregut: 7min
Distància recorreguda: 3,6 km
La carretera que uneix Sant Martí de Maldà amb la C-14 té dos brancs que porten a dos pobles del municipi que no es veuen a primera vista. Venint de l'oest, el primer que hom troba és el de Vilet, l'únic que se situa vora les planes que voregen el riu Corb. Aquesta ubicació l'ha fet víctima de les crescudes desmesurades del riu, que ha inundat els carrers.
La història del Vilet és prou llunyana d'acord amb les restes arqueològiques trobades. Era conegut pels romans per "Villa Magnis Honoris" i al segle XI ja comença a ser esmentat com a donació d'un senyor a un altre, tant típic de l'època. És la mateixa història que l'ha acabat lligant amb Rocafort de Vallbona fins l'any 1972, on s'uneix amb Sant Martí de Maldà per fundar l'actual municipi de Sant Martí de Riucorb.
!
El soroll de dos manobres que paren de treballar per mirar, encuriosits, qui arriba, i tornar després al fum i el soroll de la serra, trenquen el silenci del Vilet.
Només arribar, a mà esquerra, l'església dóna l'esquena al visitant i presenta el carrer major, mentre una plaça a l'altra banda amaga un curiós ban de l'alcalde.
_
Rocafort de Vallbona
Fotografia actualitzada
Detalls del viatge
Ruta 8: Un tast de la plana
Número de fotografies: 2
(1 original + 2 actualitzacions)
Temps transcorregut: 13min
Distància recorreguda: 4 km

Fotografia original
20/01/2010 a les 12:38 | Valoració: C
L'accés principal al poble de Rocafort de Vallbona es fa a través d'un pont estret on només hi cap un cotxe. Un cop passat, la carretera es va corbant rodejant el nucli urbà per la seva dreta fins que el cartell i la bàscula indiquen que ja s'ha arribat.
Rocafort de Vallbona ha viscut des de sempre a l'ombra històrica de Vallbona de les Monges, com bé marca el topònim, que també dóna a entendre que aquí hi ha una roca fortificada. En aquesta roca és on hi ha el castell i les cases més antigues. Tot i que les restes de les muralles es mesclen amb els carrers, la sensació que queda des de l'entrada és que el poble es tanca al foraster. Trenqueu amb aquest respecte arquitectònic i arribeu fins a l'església: tindreu una vista deliciosa del paisatge de la plana urgellenca.
_
Sant Martí de Maldà
20 de gener de 2010 a les 12:18 | Valoració: CCC
Detalls del viatge
Ruta 8: Un tast de la plana
Número de fotografies: 1
Temps transcorregut: 14min
Distància recorreguda: 8,2 km
Un altíssim campanar del segle XVII, vist arran de terra, indica l'arribada al nucli urbà de Sant Martí de Maldà, antic municipi propi que, després de la fusió amb Rocafort de Vallbona i els seus agregats l'any 1972, sota el nou nom de Sant Martí de Riucorb, esdevé cap de municipi i un poble més d'aquest terme municipal.
El campanar, la façana i potser algun document de l'època són dels pocs testimonis que recorden la importància que tingué el poble com a centre artístic, especialment escultòric, durant els segles XVII i XVIII. Aquest dinamisme cultural es veu reflectit avui en dia en diferents associacions presents al poble, una sala d'exposicions i el Museu d'Eines del Ram de la Construcció i de la Pagesia, més enllà del bon oli i bon vi del que presumeixen.

1 comentaris:

  1. tens que anar a llorens de visita es molt petit pero molt bonic . teresa .

    ResponElimina