Nalec


Una àrea de poc més de 9 quilòmetres quadrats, estirada de nord a sud, conforma el terme municipal de Nalec, el més petit de la comarca de l'Urgell. Assentat sobre un turó elevat, al marge esquerre del riu Corb, contempla Rocafort de Vallbona i Ciutadilla mentre evita que les pluges fortes arribin a causar danys importants al seu nucli urbà.
Nalec, tot i que possiblement deu l'origen del seu topònim al nom propi medieval Andalecus, ha estat habitat, com a mínim, des de l'edat de bronze. També es creu que els romans hi feren vila per les restes trobades i la proximitat a la via romana que passava per la vall.
No obstant això, l'actual poble neix d'una torre de defensa, que esdevindria castell, pels voltants del segle XI, seguint la tònica de l'època convulsa que afectava aquesta part del territori. El castell, pràcticament desaparegut, és un senyal indicatiu del paper discret del poble al llarg del temps, però Nalec gaudeix d'una activitat cultural prou interessant.
Flirtant amb la xifra del centenar d'habitants, el poble manté dues tradicions ben curioses. La primera, el dissabte després de Sant Jordi, una processó a l’ermita de la Bovera de Guimerà, amanida amb cants temps ençà. La segona, el ball de les forques, que tenia més anomenada per la zona fa anys i que ara només es fa aquí. Els dansaires, amb la roba tradicional de segador, ballen al voltant d'una gran bola de palla a la plaça amb les forques que els veïns encara conserven a les seves cases, coincidint amb la festa major.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 8: Un tast de la plana
Etapa: Rocafort de VallbonaNalec
11 min   5,5 km   2

← Fotografia original:
20/I/2010 a 12:49   C

La fotografia de l'inici correspon a una visita realitzada amb posterioritat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada