Sant Joan de Vilatorrada


A banda i banda del riu Cardener i a tocar de l'eix transversal s'eixampla Sant Joan de Vilatorrada, un poble que, a partir de fer la seva pròpia revolució industrial fa cent cinquanta anys, no ha parat de créixer. Tant és així que a finals del segle XIX es construí una nova església parroquial al nou centre urbà del poble.
El nou temple, que mira d'imitar l'antic estil romànic, el consagrà el bisbe Torras i Bages. La població s'ha multiplicat per deu en cent anys però les terres que es dediquen al conreu i una variada activitat ramadera, malgrat que doni feina a una minsa part dels santjoanencs, encara ocupen la meitat del terme municipal.
Són el testimoni del que havia sigut abans: una petita vil·la que rebé el nom a partir de la seva guarnició de torres. Avui en dia, el nucli urbà es repenja en la frontera artificial que li marquen les carreteres C-25, pel sud, i C-55, per l'est, a l'ombra de la capital bagenca Manresa, que nodreix el poble d'alguns dels seus treballadors que hi van a dormir.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 14: Neu al Bages?
Etapa: FonollosaSant Joan de Vilatorrada
34 min   23,4 km   1
11/III/2010 a 14:55   CC

1 comentaris:

  1. Hola!
    Si et passes pel bloc tens un petit reconeixement :) espero que t'agradi!

    Una abraçada!

    ResponElimina