Penelles


A primer cop d'ull, al mapa, Penelles sembla talment com si volgués desenganxar-se de la comarca de la Noguera, per la forma que agafa de forquilla desfigurada el seu terme municipal.
Hi ha dues maneres d'arribar al poble: la primera, per la carretera LV-3027. Travessa el nucli urbà venint de Bellmunt d'Urgell en direcció a Castellserà, o a l'inrevés. Tant per una banda com per l'altra s'arriba a un carrer estret però poc atapeït, donant la sensació que allà hi viuen poc més d'un centenar d'habitants. La segona manera, per la LV-3331, branc de la carretera C-53, presenta les cases del poble ordenades en fila, a través d'un revolt que s'allarga. Podria ser el primer carrer de molts més amagats a l'interior i crea la percepció que hi viuen més d'un miler d'habitants.
Endinsar-se al nucli urbà resol el dubte. Penelles, a qui algunes fonts li atribueixen l'origen del nom en el plural de penyes petites —en el sentit de roques—, s'estableix curiosament sobre una plana creada pels sediments que els corrents d'aigua portaren fins aquí. Una creu gòtica, discreta i poc elevada, que intenta a vegades voler fer de rotonda, és un dels primers senyals que indiquen el centre del nucli urbà.

Buscant el revolt que l'esmentada LV-3027 fa dins del nucli urbà, entre la parada d'autobús i la bàscula, la plaça major apareix, de passada, en tota la seva amplitud. Rep el Sol mentre és de dia, però els arbres, que dibuixen un cercle allargat, procuren ombra a tothom qui vol seure als bancs. Un bar prop d'una de les cantonades dóna una remor de fons a una plaça en silenci, llevat que sigui finals d'agost, que és quan celebra Penelles la seva festa major. Llavors la plaça es veu immensa. Un escenari muntat per l'ocasió encabeix una gran orquestra i el bar que feia vida pausada no para de treure entrepans a una cua de gent que espera i que no para de créixer. Mentrestant, a una altra banda de la plaça, una barra improvisada rega els assedegats penellencs amb begudes de tot tipus fins a altes hores.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: AlmassóPenelles
6 min   2,6 km   2
25/III/2010 a 12:31   CCC
La segona fotografia correspon a una visita posterior

2 comentaris:

  1. I els Falcons, què és? Un poblet, una masia, una granja,...? Entre Panelles i Linyola, després de creuar la C-53 de Tàrrega a Balaguer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Carles, segons les fonts consultades, els Falcons és una caseria. Ara bé, les diferències entre caseria i llogaret són de matisos i, en tot cas, millor esperar a la publicació d'aquesta entitat de població al bloc —amb la visita in situ i la documentació oportuna— per definir millor si, efectivament, es tracta d'una caseria.

      Gràcies per l'interès científic, Carles.

      Elimina