Carme


Patrona, riera i topònim coincideixen a Carme, tot i que l'origen del nom de dona i del poble siguin diferents. Les referències històriques parlen de Chazma al segle X, del grec avenc —cavitat de pous de parets verticals— per anomenar el poble.
Situat a la vall que la riera homònima ha anat formant, la parròquia de Sant Martí, del segle XVIII, fou el punt de partida al voltant del qual s'ubicaren totes les cases que han esdevingut el nucli urbà actual. L'aigua abundant que té el terme municipal ha permès a Carme mantenir uns boscos de grandària rellevant i fou el motor que impulsà en el seu moment molins per fer farina i oli, entre altres. A més, contribuí a desenvolupar la indústria tèxtil i paperera, encara avui existent.
Amagat al nord del poble, un petit descobriment arquitectònic, el Santuari de Collbàs. Dalt de la serra que porta el mateix nom, cada dilluns de Pasqua s'hi celebra un aplec. Antigament també s'hi dansava el ball dels càntirs, per invocar la pluja. No els ha anat pas tant malament.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 17: Una petjada per l'Anoia
Etapa: Vilanova del CamíCarme
33 min   11,8 km   1
25/III/2010 a 16:39   CCC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada