Sant Ramon


La creació el 1940 del municipi de Sant Ramon posa fi, administrativament parlant, al recelós veïnatge entre els municipis de la Manresana i Portell. Es mantenen dues esglésies, dos cementiris i dos patrons, però amb el temps es confonen i es dilueix la rivalitat, com quan era tradició de treballar el dia que el veí celebrava una festivitat i a l'inrevés.
Pel foraster desconeixedor de la història del municipi, el protagonisme el pren el Santuari de Sant Ramon Nonat, l'"Escorial de la Segarra". Diu la llegenda que, havent mort Ramon Nonat, les disputes per les restes es resolgueren carregant el cos als lloms d'una mula vella que decidiria, allà on caigués, el lloc de l'enterrament. En arribar a l'ermita de Sant Nicolau de la Manresana, l'exhausta mula donà tres voltes sobre si mateixa i caigué morta. De la veracitat o no d'aquesta història el que sí en queda és aquest complex catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.
Superada la sorpresa visual del santuari, Sant Ramon s'estira a banda i banda de la carretera N-141f donant una sensació de nucli urbà de grandària rellevant. En qualsevol dels carrers secundaris s'albiren els camps de secà que l'envolten, però un passeig pel carrer major permet gaudir de la vida diària dels seus habitants. El petit comerç obre les portes mentre se succeeixen les converses entre clients i venedors que fa temps que es coneixen. D'aquests, alguns s'estranyaran de veure algú de fora, d'altres, en canvi, seguiran capficats en la feina que han de fer.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: Alta-ribaSant Ramon
2 min   1,7 km   1
31/III/2010 a 12:42   CCC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada