Tàrrega

La fira del Teatre posa la capital urgellenca al mapa, però quan acaba la "Targa" de sempre fa la seva vida quotidiana enmig d'un garbuix de patrimoni de totes les èpoques

Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm

El Divendres Sant és una data protagonista en aquesta vila, que celebra una tradició processal centenària. És, a més, una excel·lent excusa per descobrir aquest municipi de la comarca de la Selva

Passat, present i futur del Viatge

D'on surt el Viatge per Catalunya? En quin punt es troba? Com continua? 6 minuts de vídeo, un munt de fotografies i un desenllaç inesperat si acabes d'arribar en aquest blog.

Una petjada per l'Anoia

Al sud de la capital de l'Anoia, el caprici de les carreteres locals dibuixa un petit peu que trepitja aquesta part més discreta i tranquil·la de la comarca descobrint paratges de gran bellesa

La màgia del capvespre a Món Sant Benet

L'abadia benedictina de Sant Benet de Bages acull a les nits d'estiu l'experiència de collir el producte de l'hort per menjar-lo més tard i un viatge en el temps que porta al visitant a l'època de Ramon Casas.

Gàver


Els primers raigs d'aigua emergeixen a la font de Gàver per donar a llum al riu Sió. Ho fan amagats al cantó sud de la carretera LV-1005, en un espai recentment adequat per fer-hi parada i gaudir de l'escena una estona.
A l'altra banda, el nucli urbà de Gàver es presenta, abans d'arribar-hi, amb una església tant moderna com curiosa. En comparació amb la resta del patrimoni similar que l'envolta és força nova, però l'empremta de la segona meitat del segle XX li dóna una nostàlgia que l'envelleix prematurament. Sorprèn de Gàver que l'església es trobi a peu de carretera i no a dalt del turó. De fet, n'hi ha un altra, la primera i originària. Forma part del nucli urbà primitiu que dóna constància documentada de l'origen de Gàver, però la construcció allunyada de tot un seguit de cases al segle XVIII l'arracona. L'aparició de la nova església, abans esmentada, li acaba manllevant el seu protagonisme i li fa perdre el seu caràcter parroquial.
No és estrany doncs que, donat el context històric, el repartiment de la seva població sigui disseminat. No obstant això, esdevé actualment un exemple d'evolució urbanística força singular a la zona.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: EstaràsGàver
4 min   1,2 km   2
31/III/2010 a les 12:21   CC

Estaràs


El protagonisme d'Estaràs com a municipi neix al segle XIX, amb la unió de poblacions, diferents entre si, que el conformaren i prengueren aquest topònim. No és pas per població o importància, més enllà del caràcter fronterer del terme municipal. Sorprèn doncs que, a l'ombra de Gàver, el cap municipal esdevingués aquest poble. No obstant això, no ha quallat cap gentilici propi per anomenar els seus habitants.
Un carrer ample rodeja el nucli urbà del poble, sota l'atenta mirada del que fou un castell i ara es conserva com a casa senyorial. L'interior només és accessible per carrerons d'una amplada corresponent a una època que imaginava pocs carros i cap vehicle motoritzat.
Només l'església de Sant Julià s'escapa per l'est de tota aquesta densitat arquitectònica i s'apropia d'un petit espai en forma de plaça. Des d'allà congrega fidels a les portes els diumenges i dóna solemnitat, cada quart diumenge d'agost, a la festa major.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: Santa FeEstaràs
7 min   3,3 km   2
31/III/2010 a les 12:17   CC

Santa Fe


L'antic castell i les restes de les muralles donen la benvinguda a Santa Fe des de la carretera LV-1004, la principal via de comunicació del poble.
El passat de vila closa és encara visible en algunes parts del nucli urbà. S'intueix en els carrers, que es fan estrets, i en les cases amuntegades, que tapen qualsevol vista de l'interior. Passejar-hi provoca una sensació com la d'un convidat a una casa estranya on no en coneix les estances. Cada pas és acompanyat per un silenci tens que es trenca, amplificat per la sonoritat que li confereix la minsa distància entre parets.
Sorprèn que d'aquesta predisposició arquitectònica defensiva en quedi fora l'església de Sant Pere. Sense guanyar en alçada al castell, s'incrusta entre propietats, deixant el campanar integrat en el paisatge sense estridències i sense que hom sàpiga com arribar-hi a simple vista.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: Montfalcó MurallatSanta Fe
8 min   5,6 km   1
31/III/2010 a les 12:10   CCC