Tàrrega

La fira del Teatre posa la capital urgellenca al mapa, però quan acaba la "Targa" de sempre fa la seva vida quotidiana enmig d'un garbuix de patrimoni de totes les èpoques

Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm

El Divendres Sant és una data protagonista en aquesta vila, que celebra una tradició processal centenària. És, a més, una excel·lent excusa per descobrir aquest municipi de la comarca de la Selva

Passat, present i futur del Viatge

D'on surt el Viatge per Catalunya? En quin punt es troba? Com continua? 6 minuts de vídeo, un munt de fotografies i un desenllaç inesperat si acabes d'arribar en aquest blog.

Una petjada per l'Anoia

Al sud de la capital de l'Anoia, el caprici de les carreteres locals dibuixa un petit peu que trepitja aquesta part més discreta i tranquil·la de la comarca descobrint paratges de gran bellesa

La màgia del capvespre a Món Sant Benet

L'abadia benedictina de Sant Benet de Bages acull a les nits d'estiu l'experiència de collir el producte de l'hort per menjar-lo més tard i un viatge en el temps que porta al visitant a l'època de Ramon Casas.

Ivorra


Passat remot i passat llunyà competeixen per fer-se un lloc al capdamunt del nucli urbà d'Ivorra. Per una banda, la Torre del Moro, l'últim record present del que fou el castell del poble originari. Per l'altra, l'església de Sant Cugat, del segle XVIII. Aquesta darrera és una mica més alta, com si en l'alçada volgués imposar-se en aquest duel patrimonial.

Sorprèn d'Ivorra la seva sonoritat èuscara en el topònim, enmig de la Segarra, i és possible que el seu origen provingui d'allà. Més habitual, en consonància amb la comarca, és la presència d'una xarxa de molins que s'acumulen en una distància que pràcticament arriba al quilòmetre. Es confonen entre els camps i les modestes edificacions industrials farineres pels quals foren construïts. Són una opció molt interessant per descobrir a la riera que voreja l'oest del poble.
Ja dins del nucli urbà, el dibuix enrevessat amb el qual les cases formen els carrers creen un senzill laberint que acaba portant a l'Ajuntament i les construccions esmentades al principi. El que sembla l'escultura en pedra d'un vailet ajagut en un banc decorat per algunes plantes convida al visitant a fer una pausa en aquest breu passeig per Ivorra.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: PortellIvorra
7 min   4,5 km   3
31/III/2010 a 13:26   CC

Portell


Unes creus heterogènies s'alcen per sobre d'una paret baixa arran de la carretera LV-3003. Juntament amb els xiprers, delaten la presència del cementiri de Portell i capten, per un instant, l'atenció de conductors i acompanyants dels vehicles que arriben pel nord.
Un nucli urbà que, des de l'aire, sembla una flor de primavera que comença a obrir els seus pètals, amaga en la seva part antiga una estructura closa. Els habitatges, suportats per arcs de mig punt, s'amunteguen en un carrer estret i costerut. Li donen una visió predominant a la pedra en tot el conjunt i manté aquest clima medieval entre aquestes parets.
Al capdamunt del poble roman la part inferior de la torre de guaita que en el seu moment devia formar part d'una edificació més imponent, quan formava part del comtat de Berga. Només a peu de carrer destaca entre les cases que l'envolten. Al final de la pujada, l'església de Sant Jaume crea el seu petit espai propi amb una plaça que la presenta. Esdevé sense estridència, d'alguna manera, el punt de referència de Portell.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: Viver de SegarraPortell
8 min   1,9 km   1
31/III/2010 a 13:19   CC

Viver de Segarra


En una comarca on l'aigua és escassa i preuada, sorprèn que els ibers s'establissin on segles més tard Viver de Segarra —o senzillament Viver— tindria el seu origen. De fet, el topònim parla d'un hàbitat on animals i plantes poden reproduir-se, si bé també hi ha la teoria d'un trasllat del poble homònim del Berguedà.
De la seva riquesa en recursos hídrics sembla que el poble no n'ha experimentat un creixement en població i rellevància. Viver es queda com el poble més petit de Sant Ramon i s'escora al nord del terme municipal, com si volgués escapar-se cap algun dels municipis veïns.

L'església de Santa Maria dóna una certa grandària a Viver, potser més de la que li correspon. El seu estat de conservació és esplèndid i és el lloc més recomanable per veure dins del poble. Potser cal travessar algun carrer costerut, però res que no s'assembli als pobles del voltant i que confereixen aquesta imatge tant típica de la comarca com és la convivència pacífica entre església, cases i paisatge.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: ComabellaViver de Segarra
6 min   1,9 km   3
31/III/2010 a 13:11   CC