Balaguer

Sobre el municipi | Població: 16.766 habitants (2010) | Superfície: 57,32 km2
Fotografia actualitzada
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 5: Ruta de la biodiversitat
Número de fotografies: 3
(2 originals + 1 actualització)
Temps transcorregut: 9min
Distància recorreguda: 8,2 km
Bars i cafeteries: 10,00 €

Fotografia original
9/1/2010 12:48 | Valoració: CC
Diuen les males llengües que "si vas a Balaguer, esmorza primer". Aquesta curiosa relació refranyera entre la gastronomia i la ciutat és també aplicable, salvant les distàncies, a la relació entre Balaguer, com a capital, i la resta municipis amb qui comparteix la comarca.
Totes les carreteres importants de la Noguera passen per Balaguer. La fesomia que ha adquirit la ciutat en només poques dècades ha provocat un efecte, si més no, estrany: Balaguer és massa gran per ser un poble i massa petit per ser una ciutat, més enllà del cens de població. El riu Segre esdevé, a més d'una referència inseparable de Balaguer, un testimoni a banda i banda d'aquesta reflexió anterior. A l'oest, al casc antic, els carrers dibuixen un laberint només eixamplat per petites places. Al capdamunt, l'església de Santa Maria, edificació inacabable que tant serví per a la religió com per a l'exèrcit, i des de la qual es veu gairebé tota la ciutat. I encara més amunt, el Sant Crist, lloc de pelegrinatge d'aquells mortals que paguen penyores o apostes anant-hi a peu, esdevenint talment una versió lleidatana del Monestir de Montserrat.
Per altra banda, a l'est del Segre s'obre una nova ciutat, quadriculada, ampla i moderna. Recull molt del trànsit i de l'activitat econòmica que genera la població. No obstant això, aquesta sensació urbanita només es manté enmig dels carrers. Allà on s'acaben, els camps de conreu recorden el passat i el present de Balaguer: aquell gran poble que es convertí en una petita ciutat, a l'ombra de Lleida.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada