Vallirana

Sobre el municipi | Població: 14.200 habitants (2010) | Superfície: 23,88 km2 | Entitats de població: 23*
4 de gener de 2010 a les 10:05 | Valoració: C
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
3. Expedició N-340 Est
Número de fotografies: 4
Temps transcorregut: 2min
Distància recorreguda: 1,1 km

Vallirana es presenta com una vila de contrastos: és l'últim municipi abans d'arribar a l'Alt Penedès per la N-340 en direcció sud-oest. Són uns deu quilòmetres de revolts tancats i amb desnivells exigents que acaben fent de frontera natural entre les dues comarques. Aquesta barrera podria explicar el creixement vertiginós de les últimes dècades, que ha farcit d'urbanitzacions el terme municipal en un intent d'encabir-hi tothom que hi ha vingut a viure. Per descuit o desídia de les administracions aquest augment demogràfic no s'ha correspost en una millora de les infraestructures: així l'autovia B-24, que rodeja Cervelló, acaba tot d'una i dóna pas l'antiga N-340 d'un sol carril. En aquest tram creua el nucli urbà, que coincideix amb el carrer Major, i el congestiona tot el dia per a desesperació dels veïns.
De la vila originària dels romans, que li posaren el topònim referint-se al nom de Valeri, pot trobar-se alguna cosa, però us tocarà caminar per la muntanya, entre civilització i industrialització. Els antics masos han servit per donar nom a les noves urbanitzacions, que en un principi s'havien pensat com a segona residència i cada cop més han esdevingut domicili habitual. Tot plegat crea un estrany paisatge atapeït, delimitat pel nucli urbà que l'envolta, i sota l'atenta mirada del seu observatori, el meteorològic.

* Entitats de població descartades (d'acord amb els criteris d'admissibilitat d'aquest projecte)
· Can Batlle, Can Rovira, el Lledoner, els Pinars, la Pinetella, la Solana, la Soleia I, la Soleia II, les Bassioles, Penya Forcada, Selva Negra, Vall del Sol i Vallirana Parc són urbanitzacions.
· Can Julià encara que només es descriu com un nucli, es pot considerar un veïnat, com la Llibra Casanova.
· Del Mas Rovira no se n'ha trobat cap referència estricta, si bé per la informació publicada a la xarxa es pot atribuir a la categoria de polígon industrial com el mateix Polígon Industrial de Can Prunera.
· El Pla del Pèlag és una urbanització compartida amb Olesa de Bonesvalls.
· Interclub Residencial també és una urbanització i, juntament amb el Mirador -que únicament apareix esmentat a l'enciclopèdia com un nucli- són compartides amb Cervelló.
· Les Casetes és un veïnat que es divideix en dues subentitats, d'acord amb el Nomencat 2010: aquestes són Les Casetes d'en Julià i Les Casetes d'en Muntaner.
· Mas de les Fonts pot confondre's amb l'edifici homònim o també la denominació ambigua de nucli. En aquest cas, per les seves característiques es pot associar amb la definició de veïnat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada