Castellserà


El poble de Castellserà, amagat en un branc de la carretera C-53, és la porta d'entrada a la comarca de l'Urgell per aquesta via.
Comparteix protagonisme amb el poble de Torrefeta en el refrany "val més Torrefeta que Castellserà". La llegenda sobre l'origen del topònim acompanya la frase popular, fruit de la disputa entre un cavaller i un prior templer, si bé les referències històriques parlen de la unió del mot castell i un segon element d'arrel àrab, i el que se sap del poble és que començà a agafar forma rodejant una fortalesa del segle XII, anomenada històricament la Torre dels Canonges.
L'actual terme municipal presenta una part allargada, de sud-oest a nord-est, que prova d'enganxar-se a l'extensió principal. És la zona de Can Tosquella, segons el Nomenclàtor. El nucli urbà se situa al centre i, venint de la C-53, es presenta en una llarga avinguda, com volen mostrar una major població respecte als pobles de la comarca veïna. El reg hi ha tingut molt a veure, desenvolupant el conreu del regadiu. Arran d'una agricultura generosa, una incipient indústria també ha acabat arrelant al municipi.
La serra d'Almenara, modesta en alçada, li fa de paret al nord, i la seva orografia permet fer-hi una visita en bicicleta, fins i tot en forma de cursa. Una alternativa al vehicle de motor per un paratge on el desnivell i la dificultat la tria el propi expedicionari.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: Ivars d'UrgellCastellserà
17 min   8,2 km   1
25/III/2010 a la 13:08   CCC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada