Tornabous


Mentre el trànsit circula no se sent, però en fer-se el silenci un gos lladra per la visita d'un estrany. Una història quotidiana més a Tornabous, que es pot transportar perfectament a l'època ibèrica (en el cas que llavors tinguessin mascotes canines, és clar).
Se sap que els ilergets poblaren aquesta terra gràcies al jaciment del Molí de l'Espígol, un exemple magnífic de la urbanització i el desenvolupament dels assentaments humans d'aleshores que des del 2009 és Bé Cultural d'Interès Nacional.
Uns quants segles més tard, Ermengol IV tornà a donar vida al lloc repoblant-lo, si bé el topònim podria tenir l'origen en l'àrab tàur an-nawus, quelcom semblant a "prop del sepulcre" i/o "vora de la fossa". No obstant això, la figura del bou és protagonista en l'escut del poble, probablement per raons fonètiques. I al final, el conreu de fruita és la principal activitat del poble, sense que hi participi ni bou, ni ase, ni bèstia. En definitiva, Tornabous és fruit de tot un seguit de vicissituds ben curioses.
Una història, per altra banda, viscuda en part dins d'un edifici del segle XVI, en forma de cub imponent, que acull l'ajuntament del municipi. És l'altra joia de Tornabous. Coneguda anteriorment com l'antiga casa dels Llúries, tres finestres senyorials guaiten, des del segon dels dos pisos, en aquesta obra renaixentista plena de detalls i que els amants de l'arquitectura d'aquella època sabran apreciar.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: El TarròsTornabous
5 min   1,8 km   2

← Fotografia original:
25/III/2010 a 13:28   CC

La fotografia de l'inici correspon a una visita realitzada amb posterioritat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada