Gàver


Els primers raigs d'aigua emergeixen a la font de Gàver per donar a llum al riu Sió. Ho fan amagats al cantó sud de la carretera LV-1005, en un espai recentment adequat per fer-hi parada i gaudir de l'escena una estona.
A l'altra banda, el nucli urbà de Gàver es presenta, abans d'arribar-hi, amb una església tant moderna com curiosa. En comparació amb la resta del patrimoni similar que l'envolta és força nova, però l'empremta de la segona meitat del segle XX li dóna una nostàlgia que l'envelleix prematurament. Sorprèn de Gàver que l'església es trobi a peu de carretera i no a dalt del turó. De fet, n'hi ha un altra, la primera i originària. Forma part del nucli urbà primitiu que dóna constància documentada de l'origen de Gàver, però la construcció allunyada de tot un seguit de cases al segle XVIII l'arracona. L'aparició de la nova església, abans esmentada, li acaba manllevant el seu protagonisme i li fa perdre el seu caràcter parroquial.
No és estrany doncs que, donat el context històric, el repartiment de la seva població sigui disseminat. No obstant això, esdevé actualment un exemple d'evolució urbanística força singular a la zona.

Detalls del Viatge

Poble
Ruta 18: Ruta climentina
Etapa: EstaràsGàver
4 min   1,2 km   2
31/III/2010 a les 12:21   CC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada