Artesa de Segre

Sobre el municipi | Població: 3.839 habitants (2010) | Superfície: 175,9 km2
Entitats de població: Alentorn · Anya · Artesa de Segre · Baldomar · Clua · Colldelrat · Collfred · Comiols
El Pont d'Alentorn · Folquer · La Colònia La Fàbrica · La Vall d'Ariet · La Vedrenya · Montargull · Montmagastre
Sant Marc de Batlliu · Seró · Tudela de Segre · Vall-llebrera · Vall-llebrerola · Vernet · Vilves
31 de desembre de 2009 a les 14:37 | Valoració: CC
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 2: Ruta de cap d'any
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 10 km
Temps transcorregut: 8 min

Hom sap que arriba al nucli urbà de la ciutat d'Artesa de Segre, ja sigui pel nord o pel sud, quan tot d'una la carretera comença a agafar pendent i fa baixada, abans fins i tot que es puguin veure les primeres cases.
En aquesta ocasió, venint del sud des de la carretera C-14, just després de l'enllaç amb la C-26, dos revolts d'uns 90 graus acompanyen el descens. Tot i que el conductor ja hagi reduït la velocitat, haurà de frenar sempre. És la presentació del cap de municipi, que s'estira a banda i banda de la carretera, convertint-la en aquest tram en carrer, que es va fent estret i suporta el pas de cotxes, camions i autobusos que van de Lleida a la Seu d'Urgell i Andorra o a l'inrevés. Mentrestant, petits establiments i botigues s'hi han fet lloc amb el temps aprofitant les minses voreres que l'amplada de la via ha permès, creant el principal eix d'activitat comercial del municipi.
No obstant això, entre el carrers que menen a la carretera, podeu descobrir petites joies amagades com la plaça major, que és porxada, el casal fortificat de la Granja o el Museu del Montsec i la seva col·lecció arqueològica. També diuen que la coca de recapte que fan Artesa de Segre és força bona.
_
Colldelrat
7 de març de 2010 a les 10:39 | Valoració: CC
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 4
Distància recorreguda: 60,3 km
Temps transcorregut: 1h i 8min
Benzina: 30,00 €

Entre els quilòmetres 108 i 109 de la carretera C-14 apareix un cartell que assenyala Colldelrat en direcció oest.
És una indicació tant discreta com el propi poble, que s'amaga al costat de la muntanya de Grialó deixant passar el temps sense que canviï gran cosa. I aquesta sensació queda confirmada quan s'arriba al nucli urbà i es llegeix el cartell de "teléfono", en castellà, enmig d'aquelles cases de pedra gruixuda que ni se sap quants anys tenen. Al fred de març cal afegir-hi un gran silenci, que crea un ambient amb un aire tenebrós, més si es guaita pel carrer de l'església, amb aquell arc allà al mig, sense ningú al voltant... o no.
Mentrestant, tota callada i envellida, l'església de Sant Miquel sembla que renegui del canvi de data que li feren els seus feligresos a la festa major fa uns anys. Ja se sap: hi va més gent al juliol que no pas al setembre.
_
Collfred
7 de març de 2010 a les 11:36 | Valoració: CC
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 3,4 km
Temps transcorregut: 7min

La carretera veïnal LV-5121 acaba al poble de Collfred, si l'heu seguida amb la convicció que hi arribaríeu.
Potser sembla una idea estranya però circulant per una carretera estreta sense cap mena d'indicació durant uns quilòmetres hom pot creure, per un moment, que s'ha perdut i que potser és millor girar cua.
Aquest temor desapareix de cop, en agafar un revolt pronunciat cap l'esquerra. Les siluetes que es dibuixen a banda i a banda de magatzems i sitges, situades entre els arbres del marge de la carretera, juntament al cartell, indiquen la consecució de l'objectiu de visitar aquest poble tant discret, que guarda, aigües amunt, el naixement del canal d'Urgell, font de vida agrària d'una bona part de la plana de Lleida.
_
El Pont d'Alentorn
7 de març de 2010 a les 11:19 | Valoració: CC
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 7,7 km
Temps transcorregut: 14min

Quan circules per la carretera moltes vegades passes per alt alguns detalls que, per la gent de la zona i la seva història local, han sigut certament importants. És el cas de la caseria del Pont d'Alentorn, que neix i rep el seu nom del viaducte homònim que fa més de cent anys era el principal pas de persones i mercaderies per anar de la plana de Lleida als Pallars, donat que era l'únic en condicions que travessava el riu Segre. Imagineu-vos la importància estratègica d'aquest pont que cada cop que hi havia una guerra acabaven volant-lo pels aires. Actualment, la carretera d'Àger li ha tret protagonisme, però el pont es manté majestuós a la carretera L-512, amb vorera i baranes, i les cases construïdes a tocar encara resten habitades, unes arran de carretera, les altres lleugerament amagades, però sense allunyar-se gaire del pont que anys enrere tanta vida els havia donat.
_
La Colònia La Fàbrica
7 de març de 2010 a les 11:46 | Valoració: C
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 6,5 km
Temps transcorregut: 10min

A l'est del Pont d'Alentorn, a pocs metres de la carretera LV-5121, un desviament porta a un cas singular dins del municipi d'Artesa de Segre i de la comarca de la Noguera: arribem a la Colònia La Fàbrica.
Històricament el fenomen de les colònies industrials s'associa més a comarques centrals com el Bages o el Berguedà, però la importància de "la Fàbrica" en aquesta zona és cabdal. La dedicació exclusiva a la filatura de cotó la primera meitat del segle XX convertí aquest complex tèxtil en un dels més importants de Catalunya. L'any 1967, arrossegada per la crisi del sector, la colònia industrial cessava la seva activitat i tancava. Trenta anys més tard, però, la compra i rehabilitació dels antics edificis dels treballadors va rellançar la vida d'aquesta colònia industrial, mesclant el seu passat obrer amb els nous usos, residencial i agrícola, que té actualment.
_
Seró
7 de març de 2010 a les 10:54 | Valoració: CCC
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 4,8 km
Temps transcorregut: 15min

El poble de Seró, amagat en paral·lel a la carretera C-14, és embriagat per una olor a fertilitzant o similar molt pròpia del mes de març. El camp no entén d'estètica, sinó del fruit que dóna a qui el treballa cada dia, i a Seró la gent va per feina.
Sota l'atenta mirada del seu castell, que les ha vist passar de tots colors en les diferents guerres i reformes que ha patit al llarg del temps, una autocaravana es creua pel camí. Per la matrícula i la cara que fa el conductor, sembla que s'ha perdut. A Seró no hi ha pas càmping així que haurà de seguir buscant.
_
Tudela de Segre
7 de març de 2010 a les 11:05 | Valoració: CCC+
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 1
Distància recorreguda: 4 km
Temps transcorregut: 11min

Sense allunyar-se gaire de la carretera C-14 i al marge esquerre dels desconegut riu Senill s'aixeca sobre un turó Tudela de Segre, que recorda encara el seu passat de poble emmurallat a través de la seva porta d'accés. És estreta però suficient per encabir-hi un automòbil encuriosit. Un l'home envellit mira el cotxe amb cara de sorpresa, perquè no esperava ningú en tot el matí. Si doneu un tomb pel nucli urbà hi podeu trobar un petit bar, d'horari previsiblement confús i que sembla tal vegada la casa d'un veí que obre les portes al visitant. Per altra banda hi ha el castell de Tudela, que defuig de la fesomia típica d'un castell, esdevenint una casa senyorial que es remunta molt probablement al segle XII.
_
Vilves
7 de març de 2010 a les 11:29 | Valoració: CC
Angle invers
Detalls del viatge
Ruta 13: Josep Maria Sala
Número de fotografies: 2
Distància recorreguda: 2,2 km
Temps transcorregut: 10min

La carretera veïnal LV-5121 -que és un branc de la L-512 passat el Pont d'Alentorn en direcció nord- porta a dos pobles. El primer d'ells és Vilves, que sembla que es vulgui amagar al visitant. Un cartell petit indica la proximitat del nucli urbà i l'angle del revolt, en aquest sentit, obliga al conductor a girar el volant el màxim per poder entrar-hi.
És aquest canvi d'angle exagerat el que descobreix, de sobte, la torre de Vilves, l'únic que es conserva de l'antic castell. Tot i que es troba en mans privades arriba als 10 metres d'alçada, cosa que el fa visible des qualsevol lloc del poble. Si us aventureu a entrar-hi us adonareu com les cases proven d'apropar-se a la torre tant com poden, recordant el caràcter de fortalesa que tenia el poble en l'època medieval.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada