Vilabella


Sense dubtar de la bellesa del municipi, Vilabella podria tenir el seu topònim en el nom d'Abellus, el propietari d'aquesta primerenca vila romana. No es descarta, no obstant això, que fos també per l'existència d'un o diversos abellars escampats pel terme municipal.
Totes les teories sobre l'origen i evolució de la vila són presents per tot el nucli urbà. Més enllà de les monedes romanes trobades temps enrere, l'arc de mig punt del portal de Sant Pere recorda el passat emmurallat del període medieval. És l'inici d'un seguit d'edificis singulars que es barregen amb les cases senzilles per la part més antiga. A la neoclàssica església de Sant Pere l'acompanya l'antiga rectoria, bé cultural d'interès local, que arribà a tenir el Museu Etnològic del Camp en el seu interior. Arribats al centre, Cal Cristi o l'antic castell de Vilabella s'asseu discretament en la seva simetria només trastocada per una edificació annexa.
De les grans construccions als petits detalls: en certs carrers diverses figures de sants apareixen escenificades. Són les capelletes, un pretext perfecte per intentar cercar-les tot descobrint el nucli històric de la vila.

Detalls del Viatge

Vila
Ruta 9: Gràcies Ramon
Etapa: NullesVilabella
27 min   9,8 km   1
25/I/2010 a les 16:03   CC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada