Aiguamúrcia

Sobre el municipi | Població: 914 habitants (2010) | Superfície: 72,93 km2
Entitats de població*: Aiguamúrcia · el Pla de Manlleu · l'Albà · les Ordes · les Pobles · Santes Creus
25 de gener de 2010 a les 17:11 | Valoració: CC
Clica sobre les fotografies per veure-les ampliades
Detalls del viatge
Ruta 9: Gràcies Ramon
Número de fotografies: 1
Temps transcorregut: 15min
Distància recorreguda: 3,7 km

A l'esquerra del riu Gaià, el poble d'Aiguamúrcia dóna nom al municipi del qual no és el cap administratiu.
Sense treure l'aigua clara de l'origen del topònim, els romans poblaren la zona. Cap a l'època medieval, els primers aiguamurciencs aprofitaren el curiós comportament del riu en aquell tram, on les aigües quedaven com estancades, per construir-hi les primeres cases. Segurament ho feren com qui no vol la cosa, sense fer soroll. Paral·lelament a la fundació d'Aiguamúrcia començà a forjar-se el monestir de Santes Creus, ara referent i cap de municipi. El topònim ha prevalgut, però el temps ha acabat eclipsant el poble, barrejat dins de l'extens terme municipal, el més gran de la comarca, amb altres que s'han anat annexionant en diferents etapes de la història.
_
L'Albà
25 de gener de 2010 a les 17:06 | Valoració: CC
Les Destres
El veïnat de les Destres és un dels nuclis de població que forma l'antic municipi de l'Albà. Els pocs habitants que té censats guarden encara petits tresors, com la petita església de Sant Pere, declarada bé cultural d'interès local, que ha estat pintada i restaurada. Es pot veure des de la carretera abans d'agafar el revolt.
A la dreta de l'església, mirant al nord una façana malmesa enganxada a un mas amaga el seu passat com a torre de defensa en l'epoca medieval.
Dos elements patrimonials a lliure disposició del viatger que hi passa.

* Entitats de població descartades (d'acord amb els criteris d'admissibilitat d'aquest projecte)
Els Manantials i el Mas d'en Parès són dues urbanitzacions. Pel que fa a la Planeta, el topònim no apareix ni a l'enciclopèdia.cat. Al mapa de l'Institut Cartogràfic de Catalunya el topònim és compartit amb el Pont d'Armentera, si bé en aquest municipi és considerat un barri, no pas una entitat de població pròpia.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada