Abrera


Observant el mapa del terme municipal d'Abrera, dues cicatrius que parteixen el municipi en tres parts. La primera d'aquestes marques la fa el riu Llobregat, a l'est del qual van créixer fa temps tot un seguit d'antigues urbanitzacions que, convertides ara en nous barris, han acabat per envoltar el vell poble de Santa Maria de Vilalba -amagat sota el nom de carrer del Suro-. La segona és més recent i és l'evolució lògica que ha portat l'antic camí reial de Barcelona a Lleida a esdevenir l'actual autovia A-2. A l'oest d'aquesta via ràpida s'han expandit diversos polígons industrials que han aprofitat aquesta infraestructura de comunicació, la seva proximitat amb Esparreguera, Olesa de Montserrat i també Martorell i la disponibilitat de sòl disponible per ubicar-hi les fàbriques.
Entre l'A-2 i el riu Llobregat queda encaixonat el nucli de població d'Abrera, que es considera vila des de l'any 1990 donada la seva població. Aquesta transformació en poc més de mig segle ha fet desaparèixer símbols típics com els tres grans porrons a peu de l'antiga carretera N-II: allà els hostalers oferien vi de franc al viatger que pogués aixecar-los amb una sola mà. Tot això passava pel barri anomenat del Rebato, que s'allarga per l'antic camí reial i on neix la llegenda d'un bandoler temut del segle XVIII. El que no queda clar és qui prengué primer aquest nom: si el barri pel bandoler o a l'inrevés.

Detalls del Viatge

Vila
Ruta 15: Pelegrinatge
Etapa: CastellgalíAbrera
36 min   28,8 km   1
21/III/2010 a 15:50   CC

La divisió del riu Llobregat esmentada abans serveix al NOMENCAT per partir el municipi en dues entitats de població totalment artificials que agrupen diversos nuclis de població, entre ells Abrera. Aquesta divisió es deu probablement a la dificultat d'assignar els edificis aïllats del municipi que constitueixen el disseminat a un nucli de població o un altre. Amb aquesta separació per a usos purament estadístics, el municipi queda en:
· A l'est el polígon industrial de Can Socarrats i Can Moragues, les urbanitzacions de Can Vilalba, les Carpes de Vilalba i Sant Miquel i l'antic poble de Santa Maria de Vilalba amb el barri de Can Torres.
· A l'oest l'antic poble d'Abrera, la urbanització de Ca n'Amat i els polígons industrials del Barcelonès i Sant Ermengol (en aquests dos darrers sense cap habitant registrat).

2 comentaris:

  1. Una població industrial que no és precisament de les meves favorites per la seva bellesa tot i que s'han de recórrer tots els racons per poder apreciar-la.
    Una salutació cordial.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Abrera ha crescut molt en les darreres dècades i possiblement per això hagi perdut l'encant a simple vista que podia tenir abans, però estem d'acord amb tu que cal buscar aquells racons que fan que valgui la pena visitar aquesta vila.

      Elimina