Bellmunt d'Urgell


Passada la benzinera de Bellcaire d'Urgell, en direcció sud-est per la carretera C-53, una petita raqueta mig amagada per la boira indica tímidament una de les vies per arribar a Bellmunt d'Urgell.
El que sembla un antic camí rural és ara un pista asfaltada de forma irregular, d'uns quatre quilòmetres. Cases i petits magatzems disseminats distreuen la vista mentre es sorteja el desnivell ascendent que porta al nucli urbà del poble. Descrit per diverses fonts com el balcó d'Urgell, Bellmunt gaudeix d'una posició privilegiada. A un cantó guaita els Pirineus, i a l'altre observa la plana de ponent.
No és estrany doncs que aquest emplaçament estratègic resultés cabdal per donar forma a l'històric comtat d'Urgell. Almenys les cròniques de l'època li donen un paper decisiu en la conquesta de Balaguer. Aquest passat medieval és present, en petits records, en els arcs d'algunes de les portes que formen part del carrer major. Però és la disposició del nucli urbà, amuntegada sobre un turó, la que infon més respecte al visitant forà.
La petita però forta pujada als primer carrers desencoratjarà als tímids, a aquells que la mandra de poder ser observats per una finestra indiscreta els farà desistir de donar-hi una passejada. Recel fútil, doncs els acabarà privant d'unes vistes úniques en aquesta part del territori.


Detalls del Viatge

Poble
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: LinyolaBellmunt d'Urgell
46 min   24,3 km   3

← Fotografia original:
25/III/2010 a les 11:57   CCC

La fotografia de l'inici correspon a una visita realitzada amb posterioritat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada