Bellpuig


Sobre un pla aturonat de poca alçada, inclinat cap a l'oest, s'ubica Bellpuig. La vila aprofita la seva situació geogràfica i d'infraestructures per esdevenir una de les més importants de la comarca, doncs a més de l'autovia A-2 també hi té una estació de ferrocarril.
Les terres de Bellpuig han estat des de sempre el bé més preuat i un pol d'atracció per a nous habitants que anaren arribant per quedar-s'hi. Per això les muralles aviat foren incapaces d'acollir més gent i acabaren enderrocades. L'aparició del canal d'Urgell, que aquí divideix regadiu i secà, ha permès mantenir aquest atractiu i ampliar l'aprofitament tant agrícola com ramader d'aquestes terres.
Amb aquestes perspectives històriques, no és estrany que a finals dels anys 60 s'acabés creant la Llotja Avícola i Ramadera. Aquesta llotja avui en dia estableix els preus de les operacions entre els diferents sectors implicats a tot Catalunya i part de l'Aragó. Cada dimarts, al mateix lloc de sempre, l'Hostal Bellpuig, el preu d'ous, pollastres, conills, cargols... es negocia i s'acaba decidint aquí.

No tot és treballar a Bellpuig. Una setmana abans del divendres sant se celebra la devoció a la Mare de Déu dels Dolors. És una de les festivitats més antigues i amb més tradició de la geografia catalana. Sota un ordre estricte de cerimònies i misses, l'esdeveniment també compta amb activitats culturals, populars i tradicionals, paral·leles. Una d'elles és el lliurament del premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, un certamen de gran rellevància dins del territori.
No cal oblidar tampoc la seva festa major, el segon cap de setmana de setembre. És en honor del Sant Crist de Bormio. La imatge provenia d'aquesta ciutat italiana i ja es venerava des de fa segles, malgrat que molts intentaren destruir-la. Ho aconseguiren el 1936 però a Bormio en feren una reproducció i la renovada imatge arribà a Bellpuig amb tots els honors. Curiosa relació entre aquests dos municipis.


Detalls del Viatge

Vila
Ruta 16: Carretera i manta a la C-53
Etapa: AnglesolaBellpuig
11 min   9.1 km   3
25/III/2010 a 13:48   CC

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada