Criteris d'admissibilitat

La idea del Viatge per Catalunya és recórrer tot el país amb un automòbil del 1985, però primer de tot cal saber què vol dir "tot el país" i definir tots els llocs que es volen visitar.
Inicialment el projecte es basava en visitar només els 947 caps de municipi que consten actualment a Catalunya però la varietat i complexitat de cada ens local fa que fotografiar únicament aquestes "capitals de termes municipals" resulti una tasca incompleta. Per aquest motiu va decidir-se ampliar el viatge a les diferents entitats de població que formen part dels pobles, viles i ciutats que integren el principat.
El Viatge per Catalunya pren com a punt de partida per al seu desenvolupament el Nomenclàtor d’entitats de població de Catalunya de l'Institut d'Estadística de Catalunya (NOMENCAT) de 2008 i les seves actualitzacions posteriors que podeu consultar aquí. Si navegueu per l'opció "buscar per comarques" veureu que el llistat es correspon amb aquest document.
A partir del NOMENCAT s'han establert una sèrie de consideracions per acceptar o descartar cada entitat de població en funció de les denominacions per definir les formes d'agrupació humanes d'una població que descriu en cada article corresponent l'enciclopèdia.cat i de la naturalesa de cada entitat i la seva història.

D'aquesta manera, els criteris per admetre una entitat de població dins del projecte són els següents:

S'ACCEPTEN
· Caps de municipi
· Ciutats
· Viles
· Pobles (inclou els pobles agregats a un municipi)
· Entitats municipals descentralitzades i/o entitats locals menors (Clica aquí per veure'n la definició)
· Entitats de població que antigament eren municipi propi

ES DESCARTEN
· Barris, districtes, ravals i veïnats, donat que formen part d'un població com una extensió d'aquesta
· Partides o partides rurals, entenent que són una extensió més que no pas una entitat pròpia dins del seu terme municipal (Clica aquí per veure'n la definició)
· Polígons industrials, entenent que la seva creació no correspon a la definició de nucli de població
· Urbanitzacions, entenent el seu caràcter d'assentament no natural
· Entitats de població que es classifiquin com a camins
· Complexos turístics privats
· Edificis
· Entitats de població on sigui físicament impossible arribar-hi en automòbil
· Indrets considerats així per l'enciclopèdia, donada l'ambigüitat la definició

ES TINDRAN EN COMPTE I, SEGONS EL CAS, S'ACCEPTARAN O ES DESCARTARAN
· Caseries (Clica aquí per veure'n la definició)
· Colònies industrials
· Llogarets (Clica aquí per veure'n la definició)
· Monestirs
· Santuaris
· Entitats de població fortament disseminades

Hi ha casos en què fonts consultades no es posen d'acord per definir exactament el tipus d'entitat de població. Davant del dubte raonable, s'intentaran incloure aquests casos dins del projecte.
En alguns municipis trobareu que, malgrat que s'hagin descartat, algunes entitats de població apareixen amb la fotografia corresponent. Això és degut a que s'han trobat en alguna ruta i no s'ha desaprofitat l'ocasió de fotografiar-ho. Trobareu una explicació en aquests casos.
Respecte als dubtes sobre l'ortografia d'alguns topònims, els noms que prevaldran en aquest projecte seran els que apareixen en el cartell corresponent de l'entitat de població afectada.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada